Eugin is het eerste fertiliteitscentrum van Europa dat zijn donoren aan een screeningtest voor zeldzame ziekten onderwerpt

Taaislijmziekte, spierdystrofie, fragiel-X-syndroom en zo nog 250 ernstige erfelijke aandoeningen zullen vrijwel niet meer voorkomen bij reageerbuisbaby’s. Clinica Eugin, die zo’n 10% van de fertilisatiebehandelingen met eiceldonatie in Europa voor zijn rekening neemt, onderwerpt al zijn eiceldonoren aan een uitvoerige screeningtest voor deze pathologieën.

Met deze test op basis van een bloedonderzoek kunnen de eiceldonoren die dragers zijn van een van de 250 geïdentificeerde erfelijke aandoeningen worden gedetecteerd. De meeste dragers van erfelijke aandoeningen zijn het zichzelf niet bewust: ook al zijn ze dragers, ze ontwikkelen de ziekte zelf niet. Vier op de honderd paren lopen het risico een van deze ziekten aan hun kinderen over te dragen.

Speciale aandacht voor ernstige genetische aandoeningen

“De erfelijke aandoeningen waar wij het hier over hebben zijn zeer ernstig en in veel gevallen overleeft het kind deze niet”, zegt Dr. Rita Vassena, wetenschappelijk directrice van Clinica Eugin. “Ons doel is dat de kinderen die uit een reageerbuisbevruchting geboren worden gezond zijn, en dankzij de wetenschap is het tegenwoordig mogelijk veel van deze ziekten een halt toe te roepen”, legt zij uit.

In Nederland heeft 1 op de 100 baby’s een erfelijke ziekte, volgens Dr. Vassena. “Deze pathologieën hebben een aanzienlijke impact op op de levensverwachting en levenskwaliteit van de baby en zijn een drama voor het gezin”.

Laatste Actualisering: augustus 2017