Vitrificatie is een techniek waarmee we een aantal rijpe eicellen van een vrouw kunnen conserveren. De procedure die we toepassen bestaat uit ultra-snelle bevriezing waardoor de eicellen voor onbeperkte tijd onveranderd blijven.

PDF (448 Kb)

De eicel, de geslachtelijke voortplantingscel van de vrouw, bestaat grotendeels uit vocht. Op het tijdstip van invriezen, wordt de eicel zorgvuldig geprepareerd om te voorkomen dat er ijskristallen en scheurtjes in de celwand kunnen ontstaan. Na het selecteren van een aantal rijpe eicellen, wordt elke eicel in zijn eigen sucrosebad gelegd. Bij deze procedure wordt het celvocht opgenomen, dat wij onmiddellijk vervangen met een beschermstof met een speciale samenstelling. In enkele seconden is elke eicel –volledig gestabiliseerd en met alle zijn bestanddelen intact– afgekoeld tot -196 ºC.

Op het moment dat wij deze eicel nodig hebben, wordt deze door middel van de omgekeerde procedure ontdooid. Met deze techniek overleven vrijwel alle eicellen met exact dezelfde eigenschappen als op het moment van invriezen. Op dat moment vindt de bevruchting plaats.

Dezelfde bevruchtingskans

Onze onderzoeken hebben aangetoond dat de kans op bevruchting van de eicellen structureel niet wezenlijk afwijkt van de slagingskans bij verse eicellen. Bovendien heeft eicelvitrificatie nog meer voordelen: de eiceleigenschappen blijven voor onbepaalde tijd intact en wanneer het uiteindelijk zo ver is, kan voor terugplaatsing zonder problemen het meest geschikte moment worden gekozen.

Laatste Actualisering: augustus 2017