Eiceldonatie is de behandeling met donoreicellen, een van de fertilisatietechnieken met de hoogste zwangerschapskans. Naarmate de vrouw ouder wordt, neemt de vruchtbaarheid van haar eicellen op natuurlijke wijze af, tot het punt waarop zij haar toevlucht moet nemen tot de eicellen van een andere vrouw om toch nog zwanger te kunnen worden.


Eiceldonatie en sperma van partner

 

De grenzen van de ovariële reserve

Vanaf de puberteit produceren vrouwen ongeveer elke 28 dagen een rijpe eicel. Als deze door een zaadcel wordt bevrucht, verandert hij in een pro-embryo. Als een eicel niet wordt bevrucht, gaat deze met de menstruele bloeding verloren.

De eicel, de geslachtscel van de vrouw, is de drager van haar genetisch materiaal. Vanaf haar geboorte beschikt een vrouw over zo’n 400.000 oöcyten in haar eierstokken. Dat is haar ovariële reserve. Oöcyten zijn eicellen in onrijpe vorm. Zowel hun kwantiteit als hun kwaliteit gaat in de loop van de jaren achteruit, met name na de leeftijd van 35 jaar. Gedurende de vruchtbare periode van de vrouw komen slechts een op de duizend oöcyten (in totaal dus maar 400) tot rijping zodat ze geschikt zijn om bevrucht te worden.

De eicellen van donoren komen uit deze natuurlijke reserve die in de eierstokken aanwezig is. Voor de donor betekent dit dus geen verlies, omdat het bij de donatie om enkele eicellen gaat die anders nooit gebruikt zouden worden.

Voor wie is eiceldonatie noodzakelijk?

Vrouwen die hun toevlucht nemen tot donoreicellen kunnen met hun eigen genetisch materiaal geen kinderen krijgen. In de gevallen dat geen enkele medische of chirurgische behandeling verandering kan brengen in deze situatie, gaat het hoofdzakelijk om de volgende drie oorzaken:

  • Premature menopauze, d.w.z. de ovariële reserve van de vrouw is vroeger dan natuurlijk zou zijn uitgeput
  • De eierstokken zijn verwijderd in verband met een tumor of de eierstokken functioneren niet goed.
  • Het aantal eigen eicellen is achteruitgegaan als gevolg van de leeftijd van de vrouw. Dit is een proces dat doorgaans op de leeftijd van 35 begint. Dit verschilt van geval tot geval en moet door een arts worden beoordeeld.

Wat is de procedure?

Iedere gezonde vrouw die voldoet aan de in de wet gestelde voorwaarden mag eicellen doneren. Eiceldonoren zijn altijd vrouwen tussen 18 en 35 jaar bij wie een groot aantal psychologische, medische en genetische tests wordt afgenomen. Van alle vrouwen die zich bij Clinica Eugin als donor aanbieden, voldoet slechts 47% aan de vereisten om uiteindelijk de behandeling hiervoor te kunnen ondergaan.

In overeenstemming met het bepaalde in de Wet 14/2006 betreffende Kunstmatige voortplantingstechnieken in Spanje, moet het medische team de grootst mogelijke fenotypische en immunologische overeenkomsten tussen de eiceldonor en de ontvangster en/of haar partner waarborgen. Dankzij dit matchen van donor en ontvangster, lukt het om de grootste mate van gelijkenis in lichamelijke kenmerken zoals huid, hoogte of haarkleur te bewerkstelligen. Dit is van belang voor een goede integratie van het kind in het gezin.

Alleen grote fertiliteitscentra, zoals EUGIN, zijn in staat om een ​​precieze matching te realiseren, uitgaande van uw lichamelijke kenmerken en de compatibiliteit van de bloedgroepen. EUGIN biedt voorts, indien u dat wenst, de mogelijkheid van een onderzoek naar de genetische compatibiliteit met uw partner.

Behandeling met donoreicellen

In-vitrofertilisatie (ivf) is de gebruikelijke kunstmatige voortplantingstechniek met donoreicellen. Hierbij wordt een eicel buiten de baarmoeder met sperma bevrucht. Deze methode biedt een gecertificeerde kans op zwangerschap van 94%.

Na het tweede medische consult, wordt de volgende afspraak van twee weken tot 45 dagen na aanvang van de behandeling ingepland. Bij die gelegenheid wordt het resulterende embryo (of embryo’s) in de baarmoeder van de vrouw teruggeplaatst. Na een succesvolle implantatie van het embryo, zal de zwangerschap zich helemaal op dezelfde wijze ontwikkelen als onder natuurlijke omstandigheden.

Laatste Actualisering: februari 2018