Bij kunstmatige inseminatie (ivf) worden voorgeselecteerde zaadcellen uit een spermastaaltje in de baarmoeder ingebracht. Deze kan van het paar zelf (KIE) of van de spermabank (KID) afkomstig zijn. Om de kans op zwangerschap te vergroten worden de eierstokken door middel van een hormoonbehandeling gestimuleerd en wordt de eisprong gereguleerd om het beste moment voor inseminatie te kunnen bepalen.

De zaadcellen kunnen hetzij van de eigen partner zijn (Kunstmatige inseminatie met eigen sperma of KIE) of uit een spermabank afkomstig zijn (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma of KID). Het spermastaaltje wordt in het laboratorium opgewerkt. Hierbij worden de beweeglijke zaadcellen van de overige componenten (zaadplasma en andere cellen) gescheiden. Om de kans op zwangerschap te vergroten worden de eierstokken door middel van een hormoonbehandeling gestimuleerd en wordt de eisprong gereguleerd om het beste moment voor inseminatie te kunnen bepalen

Kunstmatige inseminatie is een eenvoudige en effectieve techniek met een opmerkelijk slagingspercentage.

De kwaliteit van het sperma is doorslaggevend voor het eindresultaat. Als het na de derde of vierde poging nog niet gelukt is zwanger te worden, kan al naargelang het geval worden overwogen over te stappen op andere, complexere technieken, zoals IVF–In-vitrofertilisatie.

Kunstmatige Inseminatie

Kunstmatige inseminatie (KIE)

Eigen spermal

Bij kunstmatige inseminatie met sperma van de partner worden voorgeselecteerde zaadcellen van de partner in de baarmoeder ingebracht.

Kunstmatige inseminatie (KID)

Donorsperma

Bij kunstmatige inseminatie met donorsperma wordt sperma van een spermabank in de baarmoeder ingebracht.

Lees de meningen van patiënten die een kunstmatige-inseminatiebehandeling hebben gevolgd. Bekijk beoordelingen >

Laatste Actualisering: februari 2018